top of page

"Hvordan gjør jeg det hjemmekoselig?"

Dette er et av spørsmålene jeg har fått og stadig får mest av. For er det noe jeg kan så er det å gjøre det hjemmekoselig. Make no mistake, det er ikke alltid hjemmekoselig hos meg, her bor det to barn og to gründere, og minst én av oss har ADHD, så kaos regjerer her. MEN, jeg vet hva som skal til. For på et tidspunkt ble det en overlevelsesstrategi for meg, å skape meg en trygg og hjemlig base når verden, og kanskje mest hodet, føltes overveldende og utrygt. Det jeg gav av omsorg til omgivelsene mine kom i varm retur.


Det er naturligvis flere ting som skaper et hjem, men en av de mest effektive måtene å gjøre det hjemlig på er tekstiler. Jeg slår naturligvis et slag for naturlige tekstiler og det av 4 gode grunner:

 1. Det er bedre for innemiljøet (og utemiljøet..). Mindre kjemikalier og mikroplast feks.

 2. Det er taktilt tilfredsstillende.

 3. God kvalitet og lang levetid.

 4. Det ser flottere ut enn det syntetiske.

Så her er noen kjappe tips til hvordan du bruker tekstiler for å gjøre det hjemlig:


1. Gulvtepper

Nå i disse åpne-konsept tider er gulvtepper viktigere enn noensinne.

For det første så deler de inn det store fellesrommet i enkeltsoner; dagligstue, spisestue, tv-stue, kaffeplassen etc.

For det andre demper de støy. Alle myke overflater er med på å dempe støy i rommet og store rom trenger dette ekstra mye.


Et teppe skal fungere som en øy for møblene dine; alt skal stå oppå teppet. Ikke bare sofabordet. Hele sofaen, stolene rundt, alt som hører til i sonen. Ikke la møblene flyte hjemløst rundt. STOORE tepper er the way to go. Dette er første steg til "hjemmekoselig".


2. Puter

Myke, gode puter i forskjellige tekstiler, ulik størrelse og forskjellige farger gir mye personlighet og varme. Her er og noen triks når det kommer til putedandering:


 1. Oddetall er nøkkelen. 3-5-7, det kommer jo litt an på størrelsen på sofaen og på putene.

 2. Dander etter størrelse. Stor pute bakerst, mellomstore i mellom og de laveste/minste putene forrest. Om alle putene dine har lik størrelse drukner de hverandre i stedet for å komplimentere hverandre.

 3. Ha ulike tekstiler på putene, det gir mer liv både visuelt og taktilt. Vi har det med å stryke hendende våre over ting som ser deilig ut å stryke hendene over, så det tilbyr et ekstra element av velvære.

 4. Når det kommer til å blande mønster kan det være greit med noen retningslinjer om man står fast. Her fungerer det som regel å blande feks 1 med stort mønster, 1 med lite mønster og en ensfarget. Gjerne innenfor en fargepalett, så de henger sammen. Evt organisk mønster og geometrisk mønster + ensfarget funker bra sammen. Om du bare syns de er fine sammen, så funker det og.
3. Gardiner

Gardiner gjør virkelig et hjem. Det oppleves med en gang mer omsorgsfullt og fullført når gardinene er oppe. Her er et par tips angående gardinopphenging og:


 1. Heng dem høyt! Når gardinene blir klint helt ned til vinduet får det litt sint-øyebryn effekt. Heng dem høyt, helt oppunder taklisten. Dette vil gi følelsen av at det er mye høyere under taket. Og de skal da rekke helt ned til rett over gulvet. Max 2 cm over gulvet.

 2. Tenk på gardiner som ørepynt. De skal pynte opp ved siden av vinduene, langs veggen, ikke foran vinduet. Da stjeler de lys og krymper rommet. På soverommet kan du fint ha heeele veggen på hver side av vinduene dekket av gardin, da får du hotellfølelsen med det samme.

 3. Gardiner kan brukes til så mangt, ikke bare som ørepynt til vinduene. Gardiner kan fungere som romdeler eller som "backdrop" på hele veggen bak sengen feks. De kan henges i taket som overheng eller himmelseng. Vær kreativ! Her er et imponerende eksempel på hva gardiner kan gjøre midt i rommet, av Beyond Space:

Vi sender ut tips hver uke vi! Om du vil få dem med deg, rett inn i innboksen, så trykk under her:xxJW


13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page