top of page

Varme høstfarger

Snart skifter naturen til høstdrakt og kler seg i varme, lune farger mens det samtidig blir kaldere. Fra gammelt av var vi kloke nok til å ta med disse varmende høstfargene inn i den ganske grå, kalde og litt kjipe årstiden ved å male husene våre i okergult, rødt og grønt, for å nevne noen.

På et eller annet tidspunkt mistet vi klokskapen og tenkte "Hei, hva om vi alle maler husene våre, innsiden ut, i en trist og overskyet dag? Grått i alle deprimerende nyanser, ja det blir bra!" Neida. Joda.

Heldigvis begynner det å snu og vi setter igjen pris på farger. Dette heier vi på! For farger er ikke bare vakkert, med det henger med en masse instinktive assosiasjoner i oss når vi ser de ulike fargene. Og vi responderer fysiologisk og mentalt på dem.


Nå som høsten er godt på vei vil vi dele litt tanker og tips om høstens varme farger. Mitt inntrykk er at vi stortsett er flinkere til å bruke kalde farger som blå, grønn og blågrønn i interiøret, men er litt mer redde for varme farger. Er du enig? Men nyanser av terracotta, fersken, gul, bruntoner og lilla kan virkelig skape et stemningsfullt, lunt og deilig rom. Og vi trenger mer varme fremover nå.

Vi har også blitt veldig opptatt av å ha åpen løsning i hjemmene våre, som i seg selv kan være veldig luftig og deilig, men vi har også behov for et sted for tilflukt. En liten "hule" å krype inn i om kvelden. Jeg tenker på det som et tv-rom eller en sone av hjemmet vi pleier å trekke oss tilbake til om kvelden. Og nettopp denne sonen kan tjene godt med varme farger. En varm, trygg og omsluttende hule hvor man ikke føler seg eksponert med store vinduer, voldsom takhøyde og mye rom bak ryggen, hvor vi kan senke skuldrene, trygge for fare (for huleboerinstinktene våre lever vel intakt).


Om du må jobbe deg opp litt mot for å male veggene i varme farger kan jeg anbefale å begynne med interiøret. Du vet sånn som vi tar fram jul- og påskepynt, sånn har vi gjort i mange år med vinter- og sommerhalvåret her. Om våren tar jeg frem lette gardiner og friskere, kalde farger på puter, teppe og gardiner. Come fall pakker jeg det ned og tar opp høsten, med tykkere tekstiler i varme farger. For man trenger ikke kjøpe nytt hver sesong. Opplagt. Det blir en veldig fin markering av årtidsskiftet og en sånn kjær følelse man henter frem år etter år.


Det å velge farger og sette sammen paletter kan bli litt overveldende når man ikke vet hvilken ende man skal starte i, så vi har laget en liten "startpakke" til deg under her:


xxJW og AG9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page